perjantai 9. toukokuuta 2008

Lahjojen ongelma

Melkeinpä kaikkien lähivuosina olleiden juhlien kohdalla ongelmia ovat tuottaneet lahjat. Kehtaako pyytää vain rahaa? Paljonko pitää antaa lahjaksi, kun meitä tulee viisi henkeä? Myös meidän juhliemme kohdalla lahjat aiheuttavat jonkin verran päänvaivaa. Lehdistäkin olen lukenut vuoden mittaan melko tiukkoja kannanottoja rahan pyytämisen suhteen - varsinkin jos kyseessä on varakas pariskunta, joka haluaa vähävaraisten vieraiden siivellä matkoille.

Me emme kuitenkaan kieriskele rahassa, päinvastoin. Häämatka olisi ilman häälahjatiliä vain muutaman päivän mittainen ja lentäisimme RyanAirilla (jossa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, mutta matkakohteet ovat melko rajoitetut). Nykypäivänä ei varmasti ole kovin kummallista pyytää rahaa häämatkaa varten? Lahjalistan tekeminen tuntuu turhalta, sillä kaappimme ovat täynnä lakanoita, pyyhkeitä ja astioita. Ainoat tarpeet koskevat uutta kameraa ja aterimia.

Juhliimme tulee kuitenkin myös paljon ystäviä, joilla raha on myös tiukassa. Itsekään en koe miellyttäväksi antaa "vaatimatonta" 20 euron lahjaa kenenkään tilille. Olisiko ihan mahdoton ajatus tehdä nettiin lahjalista, jossa olisi suhteellisen pieniä pyyntöjä ja osoitteen kertoisi vain ystäville? Mielellään otamme vastaan myös ohjelmanumeroita ja varsinkin sulhasen puolelta löytyykin paljon musisoivia ihmisiä. Mietimme kyllä, olisiko hyvä idea pyytää ihmisiä tuomaan vaikka onnittelukortteja? Jäisi jotain muistoksi ja niillä voisi koristella "lahjapöydän".


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uskoisin että ihmiset tuovat onnittelukortteja joka tapauksessa, antoivatpa lahjan missä muodossa tahansa. Ja mielestäni lahjalista kavereille voi olla hyvä idea, mutta mielestäni sen voisi samalla antaa sukulaisillekin. Jos heissä on sellaisia joilla ei ole varaa tai halua antaa rahaa?

Me olemme kaksissa eri häissä ratkaisseet lahjaongelmat kimppalahjana rahapuulla: Ostetaan porukalla kasvi (mieluusti rahapuu mutta esim vehkat käy myös hyvin), johon porukan jäsenet kukin rahatilanteensa ja omantuntonsa mukaan antavat rahaa. Nämä käydään vaihtamassa esim vitosen seteleiksi, jotka sitten sidotaan (mieluusti vähän hankalasti irrotettavasti, esim. viuhkoina tai kukiksi taiteltuina) kasviin "kukiksi". Täten ei kenellekään tule omantunnontuskia antaa esim vain 20euroa, koska ei morsiuspari tule tietämään paljonko kukakin on antanut. Lisäksi heille jää kasvi muistoksi ja rahojen irroittamisesta saa "mukavaa" puuhaa. Ovat myös todella kauniitakin, jos jaksaa väkertää!
Samaan tyyliin voi antaa porukalla esim. pennipurkin eli siis nykyään senttipurkin: Porukalla purkkiin/pulloon tms. rahaa, mieluusti tähän kaikki vaihdettu esim. 10-sentin kolikoiksi.

En nyt tiedä oliko tuosta ideasta apua juuri teille tähän tilanteeseen, mutta edes vastaisuuden varalle.

Anonyymi kirjoitti...

Lahjalista voi perustaa vaikka tonne, niin mekin tehtiin ;) Ilmoittettiin osoite vain juhliin ilmoittautuneille, ja listaa pystyy päivittämään tarvittaessa, kätevää siis...

http://www.mtv3.fi/helmi2005/ihmissuhteet/lahjapalvelu/lahjalistat.shtml

Ihana lukea teidän juhlavalmisteluista! Toivottavasti Lotta voi jo hyvin.
-Milla