maanantai 19. toukokuuta 2008

Kaitaliinat säästäen

Pöytäliinat ovat valkoisia lakanoita ja kaitaliinoista tulee varmaankin lilat tai turkoosit. Kaupoissa olen katsellut kertakäyttöisten ja kankaisten liinojen metrihintoja. Jossain taisi olla 3,5 metriä kertakäyttöistä liinaa 6 eurolla. Tukusta saatavan kertakäyttöliinan hinta on varmaan alhaisempi, mutta kirjavat kuviot eivät ainakaan vielä ole miellyttäneet. Kankaisten liinojen hintaa en uskalla edes arvioida.

Laskin, että istumapaikkoja tarvitaan yläkanttiin arvioiden 70 ja jokainen ruokailija tarvitsee 60 cm tilaa. Kaitaliina kattaa kaksi ruokailijaa kerrallaan, eli 35x0,6m=21 metriä kangasta. Kankaat ovat yleensä 150 cm leveitä ja kaitaliina noin 30 cm leveää + kääntövara. Kankaan leveydestä saisi 4 hyvän levyistä liinaa. Metreissä kankaan tarve on siis 21/4=5,25 metriä. Ajattelin ostaa 6 metriä puuvilla- tai pellavasekoitekangasta, joka maksaa noin 4 euroa metriltä. Ikeassa näytti ainakin olevan tähän hintaan kaikkea kivaa. Näin ollen kaitaliinojen kokonaishinnaksi tulee 24 euroa. Minut tuntien maksan kylläkin kivan kankaan löytyessä vähän enemmänkin. Kertakäyttöiset tulisivat maksamaan noin 36 euroa ja lopputulos ei olisi välttämättä yhtä kiva.

Juhlien jälkeen pitkät liinat voi pätkiä osiin ja jakaa sukulaisille tai ommella vaikka tilkkutäkin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hih, me juuri viikonloppuna käytiin ostamassa meidän kaitaliinat: tapettia! Oli alennuksessa erä tapettirullia 5e/kpl, ja rullassa reilu 10m tapettia. Ja kun mukana oli vaaleaa ja liilaa tapettia, niin oli pakko ostaa! Tapetti oli sen verran leveää, että leikataan se puoliksi, eli saadaan yhdestä rullasta 20m kaitaliinaa. Ostettiin varmuuden vuoksi 2 rullaa vaaleaa ja 1 rulla liilaa tapettia. Luulisi 60m kaitaliinaa riittävän! *heheh* Eikä tartte ommella eikä mitään, jos ei halua. Mä tosin aion niihin sabluunan avulla töpötellä perhoskuvioita. Ainoa vaikeus tapetissa on se, kuinka saada se suoraksi. Itse keskustelupalstalta bongasin vinkin laittaa leikatut tapettikaitaliinat hyvissä ajoin lattialle maton alle oikenemaan. Konstia en ole vielä kokeillut, mutta uskon sen toimivan. Näin meillä =o)

Anonyymi kirjoitti...

Haaveilen omista häistäni, ja teidän blogia on kiva käydä lukemassa. Saa kaikkia hyviä ideoita. Kankaisissa kaitaliinoissa on vaan se, että siihen ompeluun ja silittämiseen menee tuhottomasti aikaa. Lopputulos on tietenkin juhlavampi. Mutta mikäs siinä jos on aikaa.

Terveisin ompelija, joka inhoaa päärmäämistä

Rva Pippuri kirjoitti...

Eiköhän sitä aikaa jostain löydy, mutta omat ompelutaidot on hieman huterat. Äiti varmaan auttaa...

Tapetin käyttämisestä luin myös jostain. Samoin hienon näköinen voisi olla tafti tai sifonki harso luikertelemassa pitkin pöytää.

Anonyymi kirjoitti...

Nii-in, onhan näitä vaihtoehtoja monia. Ainoa ongelma varmasti se valinnan vaikeus! =oD